Är hunden George en hjälte?

Sitter här på jobbet och funderar över tidningastikeln i Aftonbladet om hunden George som offrade sitt liv för att rädda 5 barn från en pitbull.

Vad är egentligen en kamphund? Varför är det en sån uppståndelse varje gång en "pitbull" biter en hund/barn/what ever? Hade hunden George fått sin staty och medalj om det hade varit en kinesisk nakenhund som hade attackerat barnen? Är George verkligen värd sin medalj och staty bara för att det var en kamphund?

APBT ("pitbull") är en utsatt ras som oftast förknippas med kriminallitet och stora bestar som är livsfarliga.

Så här beskriver Wikipedia APBT

" En amerikansk pitbullterrier är en mellanstor atletisk hund med kort hårlag, och med ett öppet och tillgängligt temperament. Hunden är i motsats till exempelvis en Rottweiler en förarvek hund, vilket i enkel översättning betyder att den inte är hård i temperamentet och försöker testa sin rang i flocken. Det är en människokär hundras mycket tack vare avelsarbetet som i århundraden sållat bort aggressiva hundar. Det gick helt enkelt inte att hantera en aggressiv hund i kampsammanhang, och aggressiva hundar i sin tur brände sitt krut i förtid i matcherna och förlorade. 


Under åren av denna selektiva avel så har man fått fram en hundras som inte har bitvillighet mot människor, och i de fotspåren används många hundar idag som så kallade "nannydogs", på sjukhus och äldreboenden pga. sin tillgivenhet. Helene Keller hade en pitbull som servicehund under tidigt 1900-tal.

Rasen är aktiv och arbetsvillig, skärpan är normalt låg och kamplusten hög. Typiskt är även en hög dådkraft och skottfasthet. Vissa individer är påtagligt envisa. Rasens historia som en allt i allo-hund präglar den än i dag då en APBT kan göra väl i från sig inom så skilda områden som lydnad, traditionellt bruksarbete, weight pulling och agility. På många håll i världen används rasen för vildsvinsjakt. Hunden spårar upp grisen och håller sedan fast den i örat eller trynet. Denna jaktform är inte tillåten i Sverige. Pga. sin höga aktivitetsnivå, styrka och uthållighet samt den arbetande hundens temperament behöver den en mycket kunnig och engagerad ägare."

För några år sedan så bevittnade jag en rätt komisk sak, en hund attackerade en annan hund på byn vilket resulterade i att denna hunden dog. Dagen efter stod det i tidningen " Kamphund dödade...."  Komiska i hela historien är att den s.k kamphunden i själva verket var en Labrador. Vet inte ens journalister och andra människor runt omkring vad en APBT är så ska dom inte yttra sig och påstå att det är en kamphund.

Jag personligen har aldrig träffat några trevligare och mera barnkära hundar än APBT. Jag själv äger ingen men inom snar framtid ska jag skaffa mig en. Det är inte hunden i sig som orsakar det s.k kamphunds betteendet utan det är den som håller i kopplet som tar fram detta betteende ur hunden.
En seriösa uppfödare av APBT (övriga s.k "pitbulls") avlar på fina familjehundar och avlivar dom agressiva hundarna redan vid ung ålder.

En hund som fortfarande avlas på kamplusten är Schäfern. Den ska vara modig, ha kamplust och hårdhet för att vara lämplig som sällskaps-, vakt-, skydds-, tjänste- och vallhund.

Det är jätte gulligt att en liten Jack Russell offrade sitt liv för att skydda barnen, men varför sån uppståndelse?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4381616.ab


Kommentarer
Postat av: Hanna

När du själv varit med om en "pitbull" attack så kan du gärna återkomma i ämnet i hur fantastiska dessa hundar är!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0